dinsdag 11 januari 2011

Vermist

De dood van de vader van de moeder van de moeder van mijn vaders moeder - simpeler kan ik het niet uitleggen - is een van de vele raadsels die ik nog eens wil ontrafelen.

Zijn naam was Caspar Dingbers. datum noch plaats van geboorte zijn bekend. Hij was omstreeks 1800 getrouwd met een Duitse vrouw, Geertruijd Bolte, afkomstig van het dorpje Inhausen in Oostfriesland. Waarschijnlijk was Caspar zelf ook van Duitse afkomst: de naam Dingbers kwam volgens FamilySearch veel voor in de buurt van Einen bij Warendorf.

Voor zover bekend kregen zij xe9xe9n dochter, Anna Margarita, die in 1805 in Schiedam geboren werd. In 1811 nam hij dienst in het Napoleontische leger. Na die tijd is er geen spoor meer van hem te vinden.

In 1815 besloot zijn vrouw opnieuw in het huwelijk te treden, wat op problemen stuitte omdat haar eerste echtgenoot, Casper, nog niet officieel doodverklaard was. Zij wendde zich daarom tot het Provisioneel Bestuur der Stad Schiedam, die een verklaring opstelde. Geertruijd vond vier mannen die bereid waren te getuigen dat er nooit meer iets van Casper vernomen was en de verklaring te ondertekenen. Zo was ze vrij om opnieuw te trouwen.

Daarmee waren de problemen die ontstonden door de verdwijning van Casper nog niet opgelost. In 1828, toen dochter Anna Margarita wilde trouwen, moest er opnieuw een verklaring van overlijden van haar vader worden opgesteld en opnieuw moesten vier getuigen de verklaring van verdwijning van vader Casper ondertekenen. Haar moeder was inmiddels ook overleden, evenals haar grootouders. Toestemming van de ouders tot het sluiten van een huwelijk was immers nog nodig tot men 30 jaar was.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten