zondag 6 december 2009

Jammer

Een paar jaar geleden registreerde ik me bij het Stamboomforum. Bij het aanmaken van mijn profiel kon ik aangeven of ik diensten op het gebied van stamboomonderzoek kon en wilde aanbieden. Ik werkte toen nog enkele dagen per week op loopafstand van het CBG en het Nationaal Archief en daarom bood ik aan om daar af en toe iets voor medespeurders op te zoeken. Van die aangeboden dienst is, eerlijk gezegd, niet heel vaak gebruik gemaakt. Ik heb in het begin een keertje of vier, vijf iets opgezocht voor wildvreemde mensen die toevallig dezelfde hobby hebben als ik. Ik stuurde de gevonden informatie door en kreeg -bijna - altijd een hartelijk bedankje terug. Prima geregeld, niks aan de hand. Fijn toch, als je elkaar kunt helpen?

Maar er was ook een aanvrager die me vroeg een vrij dik document in z'n geheel te kopixebren en op te sturen. Hij was hoogbejaard, slecht ter been en woonde aan de andere kant van het land. Zoiets. Ik heb een middagje staan kopixebren, de kosten liepen op tot zo'n veertien euro. Ik haalde een dikke envelop bij het postkantoor, stopte de stapel papier erin, plakte er een paar postzegels op en verstuurde het pakket. Alles wat ik daarna nog van die meneer hoorde was het verwijt dat er bij enkele van de kopixebn een regeltje was weggevallen omdat ik het originele document niet helemaal recht op het kopieerapparaat had gelegd... Ik heb niet meer de moeite genomen daarop te reageren.

In mei van dit jaar kreeg ik weer eens een mailtje van een mevrouw uit het noorden van het land met het verzoek iets over haar familie op te zoeken bij het CBG. Inmiddels werk ik niet meer in Den Haag en dat meldde ik haar terug, met de toevoeging dat ik, als ik daar nog eens voor mezelf moest zijn, ik haar vraag wel even wilde meenemen. Vervolgens heb ik mijn 'vriendendienst'aanbod uit mijn profiel bij het Stamboomforum verwijderd. De mevrouw bleef mailtjes sturen, of ik haar toch vooral niet vergeten was en daarom stapte ik vorige week in de auto en parkeerde dichtbij het CBG in een parkeergarage. Het was leuk om weer eens in de studiezaal daar te zijn. Na enig speurwerk had ik de gevraagde informatie bij elkaar en ik vertrok naar huis, een paar euro voor de garage armer.

Nog diezelfde dag mailde ik de mevrouw over wat mijn bevindingen waren en ik wenste haar succes met haar verdere onderzoek. We zijn nu ruim een week verder maar ik heb nog niets van haar teruggehoord. En daar word ik nou kribbig van. Is het nou zxf3 moeilijk om even op de 'reply'-knop te drukken en 'Bedankt voor de moeite' te schrijven, ook al is het antwoord niet wat je hoopte wat het zou zijn?

Dit soort mensen maakt dat ik nu niet snel meer op dergelijke verzoeken in zal gaan, jammer, maar zo is het nu eenmaal.

1 opmerking:

  1. Ik heb me daar ook aan gexebrgerd bij de "vriendendiensten". Een bedankje kan er helaas vaak niet af.

    BeantwoordenVerwijderen